Πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω»: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων


Με το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Επιχειρούμε έξω» – η ηλεκτρονική εφαρμοφή υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει – επιδοτούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν σε εμπορικές εκθέσεις σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαικής Ένωσης. Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν μεταξύ άλλων και τους τομείς: Αγροδιατροφή και Βιομηχανία τροφίμων.

Σε ποιους απευθύνεται
Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:
έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας
διαθέτουν επιλέξιμους ΚΑΔ, οι οποίοι αφορούν σε προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις
παράγουν/ μεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά
αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν.

Τι χρηματοδοτείται

Οι επιλέξιμες δαπάνες του Προγράμματος είναι οι παρακάτω:
Κόστος συμμετοχής και κόστος καταχώρισης/εγγραφής στον κατάλογο της Έκθεσης.
Έξοδα μετακίνησης και διαμονής έως 4 εκπροσώπων της επιχείρησης που θα συμμετάσχουν σε κάθε εμπορική έκθεση, όπως αεροπορικά εισιτήρια και επιμέρους μετακινήσεις προς και από τον χώρο της έκθεσης.
Διαμονή στη χώρα όπου πραγματοποιείται η έκθεση.
Ενοίκιο περιπτέρου, κόστος κατασκευής/διαμόρφωσης και ενοικίαση εξοπλισμού (π.χ. οπτικοακουστικός εξοπλισμός).
Κόστος αποστολής και επιστροφής των εκθεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους ασφάλισης αυτών
Αμοιβές εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών απαραίτητων για τη διαχείριση/λειτουργία του περιπτέρου (π.χ. διερμηνέας, φύλακας περιπτέρου κλπ.)
Κόστος σχεδιασμού και μετάφρασης φυλλαδίου/-ων.

Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης έως και 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης των επενδυτικών σχεδίων στη Δράση.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται από τους υποψήφιους δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ενότητα με τίτλο: «Ενίσχυση Δράσεων Επιχειρηματικότητας» εδώ.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ.

Ολόκληρη η πρόσκληση του Προγράμματος «Επιχειρούμε έξω» εδώ