Το Νέο Πλάνο Των Τραπεζών Για Τους Πλειστηριασμούς


Χαμένο το πρώτο τρίμηνο για τις τράπεζες λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων - Από Απρίλιο φουλ οι μηχανές με 1.000 πλειστηριασμούς τον μήνα

Σε νέο σχεδιασμό με εκτέλεση μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρούν οι τράπεζες, καθώς η  στροφή σε αυτούς είναι μονόδρομος μετά και τη συνεχιζόμενη αποχή  των συλλόγων συμβολαιογράφων. Στις τράπεζες εκτιμούν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 ουσιαστικά χάθηκε, υπό την έννοια ότι θα είναι εκτός στόχων για τον αριθμό των πλειστηριασμών.




Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο είχαν προγραμματιστεί 700 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 650 φυσικοί. Τελικά όμως θα πραγματοποιηθούν οι 50 ηλεκτρονικοί, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ακόμη 100 τον Φεβρουάριο και περίπου 200 τον Μάρτιο. Ο ρυθμός θα αυξηθεί θεαματικά από τον Απρίλιο, οπότε υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν 500-600 ηλεκτρονικοί, ενώ και επιπλέον σημαντικός αριθμός φυσικών πλειστηριασμών που αναβλήθηκαν λόγω της αποχής θα γίνουν ηλεκτρονικά.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι από τα τέλη Μαρτίου και τον Απρίλιο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι σε πλήρη εφαρμογή και για τους επόμενους μήνες υπολογίζεται ότι μπορεί να πραγματοποιούνται 1.000 ανά μήνα. Στις τράπεζες περιμένουν αύριο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται δύο ρυθμίσεις που διευκολύνουν τις διαδικασίες. Η πρώτη αφορά το καθεστώς μετάπτωσης του φυσικού πλειστηριασμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτούσε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Πλέον ο χρόνος αυτός συρρικνώνεται στις 20 εργάσιμες ημέρες. Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη μετάπτωση των φυσικών πλειστηριασμών σε ηλεκτρονικούς, με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να καλύψουν στη διάρκεια του έτους το χαμένο πρώτο τρίμηνο.

Η δεύτερη σημαντική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου αφορά τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με την κατάταξη των πιστωτών. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτοι που θα εξοφλούνται μετά από πλειστηριασμούς θα είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα έχουν το προβάδισμα έναντι όλων ώστε να πάρουν έως έξι μισθούς από τα οφειλόμενα. Στη συνέχεια, δικαίωμα από το προϊόν του πλειστηριασμού θα έχουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις (συνήθως είναι τράπεζες).

Ωστόσο, η παραπάνω ρύθμιση δεν αφορά τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη δρομολογηθεί, αλλά νέα δάνεια, καθώς στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι θα ισχύσει για χορηγήσεις που θα δοθούν μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης. Σε κάθε περίπτωση, εισάγεται ένα νέο καθεστώς όπου οι τράπεζες, μετά τους εργαζομένους, θα έχουν το προβάδισμα και στο εξής θα εισπράττουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που αποφέρουν οι πλειστηριασμοί.

ΠΗΓΗ
http://www.ksipnistere.com/