Μοσχάρια κρεατοπαραγωγής Σαρολέ... Charolais cattle meat production


Η φυλή Charolais προέρχεται από την δυτική-κεντρική και νοτιοανατολική Γαλλία, στις παλιές γαλλικές επαρχίες της Charolles και των γειτονικών Nievre.
Η ακριβής προέλευση του Charolais δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι έχουν αναπτυχθεί από βοοειδή που βρέθηκαν στην περιοχή.
Ο θρύλος λέει ότι λευκοί βοοειδή παρατηρήθηκαν αρχικά στην περιοχή ήδη από το 878 μ.Χ
Η φυλη Charolais εκτρέφεται κυρίως για κρέας.



Χαρακτηριστικά
Η φυλή έχει την τάση να είναι μεγάλη και μυώδης, με ταύρους βάρους έως 1.100 kg και αγελάδες μέχρι 900 kg.
Στην Αγγλία μάλιστα, ένας ταύρος αυτής της φυλής έχει φθάσει σε βάρος τους 2 τόνους.
Το χρώμα τους είναι λευκό ή κρεμ και συνήθως δεν φέρουν κέρατα.



Τα μοσχάρια θεωρούνται πολύ ανθεκτικά, και ζυγίζουν αρκετά όταν γεννηθούν.
Η διαδικασία του τοκετού συνήθως είναι απλή και χωρίς επιπλοκές.
Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους αγρότες οι οποίοι ανησυχούν για την δύσκολη διαδικασία του τοκετού, ιδιαίτερα σε ένα αγρόκτημα που δουλεύουν λίγα άτομα έχει και αυτό την αξία του!


Λόγω του μεγάλου μεγέθους της φυλής Charolais, θα πρέπει να αποφεύγονται διασταυρώσεις με σημαντικά μικρότερες φυλές, και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλαγής των χαρακτηριστικών της φυλής, και επειδή οι μικρόσωμες αγελάδες δεν θα μπορούν να γεννήσουν τα μεγαλόσωμα μοσχάρια!


Κάτι που πρέπει να τονιστεί για την φυλή Charolais είναι πως συνήθως αργούν μέχρι να βάλουν κιλά.
Αυτό μπορεί να γίνει μετά και μετά τον 14 μήνα του ζώου και να είναι ένα πλεονέκτημα ή μειονέκτημα ανάλογα με τις ανάγκες του αγρότη.

Ο εκτροφέας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το μοσχάρι σε κάθε ηλικία θέλει διαφορετικό μείγμα τροφής.
Άλλο μείγμα όταν είναι μικρο, άλλο μείγμα όταν είναι στην ανάπτυξη για να γίνει μεγαλόσωμο, και άλλο μείγμα κατά την πάχυνση για να βάλει κιλά.


Όλες οι αυξήσεις ή οι αλλαγές μείγματος δεν πρέπει να γίνονται απότομα, προκειμένου να αποφευχθούν στομαχικές διαταραχές.
Τα Σαρολέ είναι ζώα που φημίζονται ότι έχουν συγκριτικά περισσότερο κρέας και λιγότερο κόκαλο απ ότι άλλες φυλές, συνεπώς το προτιμούν και οι κρεοπώλες.

Στην Ελλάδα το 90% του μοσχαρίσιου κρέατος που κυκλοφορεί στα κρεοπωλεία και στο εμπόριο είναι εισαγωγής, και από αυτό τουλάχιστον η μισή ποσότητα είναι από την Γαλλία της φυλής Σαρολέ.

http://neosagroths.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια