Μετατρέποντας το ταπεινό κρεμμύδι σε ένα ξεχωριστό προϊόν!


Ο Alastair Findlay είναι ένας Βρετανός αγρότης. Καλλιεργούσε κρεμμύδια και πατάτες στο Bedfordshire, κάπου 75 χιλιόμετρα βόρεια από το Λονδίνο, ενταγμένος στον τοπικό συνεταιρισμό.

Δεν ήταν, όμως, ευχαριστημένος με το απλώς να καλλιεργεί και να ανταγωνίζεται εκατομμύρια άλλους καλλιεργητές κρεμμυδιών σε όλον τον κόσμο. Ήθελε να ξεχωρίσει, να προσφέρει ένα κρεμμύδι που κανείς άλλος δεν θα είχε.

Κάθισε και σκέφτηκε, λοιπόν, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κρεμμυδιού και πώς μπορεί να τα βελτιώσει. Αναγνώρισε κάτι πολύ απλό: το κρεμμύδι μπορεί να είναι πολύ αγαπητό, αλλά φέρνει δάκρυα στις νοικοκυρές και τους μάγειρες όταν το τρίβουν. Επίσης, για πολλούς σύγχρονους ανθρώπους, τα κρεμμύδια έχουν πιο καυτερή γεύση από αυτήν που θα επιθυμούσαν και αφήνουν μια βαριά μυρωδιά στην αναπνοή για κάμποση ώρα μετά την κατανάλωση.

Ένα κρεμμύδι που δεν φέρνει δάκρυα όταν το τρίβεις, με πιο μαλακή, γλυκιά γεύση και που δεν κάνει την αναπνοή να μυρίζει για καιρό έγινε ο στόχος του.

Για χρόνια, καλλιεργούσε διαφορετικά κρεμμύδια και κρατούσε δικό του σπόρο, δοκιμάζοντας σχεδόν 500 διαφορετικά κρεμμύδια τον χρόνο, έως ότου βρήκε αυτό το κρεμμύδι που ταίριαζε με τον στόχο του.

Φέτος τον Φεβρουάριο, παρουσίασε, μέσα από επιλεγμένα καταστήματα της σειράς supermarket ASDA, το νέο κόκκινο γλυκό κρεμμύδι που δεν κάνει τα μάτια να τσούζουν. Η ASDA του έχει συμπαρασταθεί τα τελευταία χρόνια και τον βοηθά να μεγαλώσει την παραγωγή του, που την τελευταία περίοδο ήταν μόλις 40 τόνοι. Τα κρεμμύδια αυτά τα πωλούν λιανικώς 1€ το κομμάτι!

Για να μπορέσει να κάνει την διαφορά, ο Alastair Findlay δεν χρειάστηκε ούτε κορυφαία επιστήμη, ούτε εργαστήρια, ούτε κάτι που δεν είναι στην διάθεση ενός απλού παραγωγού. Χρειάστηκε απλή παρατηρητικότητα, σκέψη και επιμονή. Χρειάστηκε πολλά χρόνια για να βρει το ιδανικό κρεμμύδι που στόχευε. Όμως το βρήκε. Και τώρα ο Alastair Findlay ξεχωρίζει από όλους τους παραγωγούς κρεμμυδιού.

Πολύ απλά! Είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα! Ούτε κεφάλαια χρειάζονται, ούτε πανάκριβα εργαστήρια. Γιατί δεν το κάνουμε; Γιατί περιμένουμε να καλλιεργούμε μόνον ό,τι μας προσφέρουν οι ξένες εταιρείες;

Είναι θέμα κουλτούρας; Όχι! Παλιότερα, ήξερα πολλούς παραγωγούς που ήταν περήφανοι για τον δικό τους σπόρο. Τι έγινε από τότε; Το πρόβλημα δεν είναι μόνον στους παραγωγούς. Το πρόβλημα είναι και στο χονδρεμπόριο. Οι χονδρέμποροί μας είναι ένα ολιγοψώνιο, που κοιτά πώς θα πιέσει όσο πιο πολύ τους παραγωγούς. Δεν έχουν την κουλτούρα να συνεργασθούν με τους παραγωγούς για να φτιάξουν κάτι νέο, κάτι ξεχωριστό. Ο Alastair Findlay βρήκε την συμπαράσταση και την ενθάρρυνση της αλυσίδας ASDA. Κάτι τέτοιο, σχεδόν δεν υπάρχει στην Ελλάδα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια