Μηχανές Ελληνικής κατασκευής: Μαλκότση video


Η ανεπανάληπτη μηχανή Μαλκότση που κελαηδούσε στις ακροποταμιές μαζί με τα αηδόνια.
Πως το κράτος οδήγησε τον Σωκράτη Μαλκότση σε πτώχευση!!!

Ο Σωκρατης Μαλκότσης είναι ιστορικά ο σημαντικότερος Έλληνας κατασκευαστής μηχανών, που ξεπερνά διάφορους κατασκευαστές μηχανών (συνήθως diesel και ημι-diesel) που άκμασαν στην Ελλάδα στη δεκαετία του '20 και (κυρίως) τη δεκαετία του '30, όπως dimadis-Kanakis στο Βόλο, Peteinaris στη Καλαμάτα, Siderides, ΒΙΟ, Koutroufis και πολλά άλλα στην Αθήνα.
Τοποθετημένος στον Πειραιά, πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Malkotsis παρήγαγε τους διάφορους τύπους βιομηχανικών μηχανημάτων.

Μετά από τον πόλεμο παρήγαγε τα βιομηχανικά μηχανήματα για διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά εστίασε σταδιακά σχεδόν εξ ολοκλήρου στις μηχανές diesel , και έγινε σύντομα η μεγαλύτερη επιχείρηση στον τομέα του. 
Οι μηχανές Malkotsis βρήκαν τη χρήση σε ποικίλες βιομηχανικές εφαρμογές, ενώ τα πρότυπα μηχανών βαρκών έγιναν θρυλικά για την αξιοπιστία τους. Παρήχθη επίσης και μια σειρά ηλεκτρικών μηχανών. 
Η σειρά diesel EM της περιέλαβε στις μηχανές που σχεδιάστηκαν συγκεκριμένα για την τροφοδότηση των οχημάτων και χρησιμοποιήθηκε στα πρότυπα αγροτικών τρακτέρ Malkotsis (Malkotsis em-2 και em-4) που εισήχθησαν το 1959. 
Τα τρακτέρ, που σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με μια βρετανική συμβουλευτική εταιρία, παρήχθησαν για μόνο μερικά έτη, λόγω έλλειψης των χρηματοδοτικών και άλλων προβλημάτων συμβάλλοντας τα μέγιστα και η πλήρη έλλειψη κρατικής υποστήριξης, όπως άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ανάδειξης στην παγκόσμια αγορά Ελληνικών – κυρίως - βαρέως τύπου προϊόντων .

Ωστόσο και ο Μαλκότσης έπεσε θύμα του Ελληνικού ανάλγητου κράτους.

Λέγεται ότι τον Μαλκότση τον έκλεισε ό Καραμανλής ο πρεσβύτερος.

Ότι του δόθηκε μια παραγγελία 1000 μηχανών από την ΕΛΒΟ για στρατιωτικά οχήματα.
Ο Μαλκότσης πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα για να φτιάξει την παραγγελία.
Όταν παρέδωσε τις μηχανές ό Μαλκότσης, η ΕΛΒΟ καθυστερούσε την πληρωμή τού λογαριασμού.
Η Εθνική όμως ζητούσε τα λεφτά της και το κράτος δεν δεχότανε συμψηφισμό.

Έτσι η Εθνική έκανε κατάσχεση, έκλεισε ο Μαλκότσης, και 3000 εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ οι Ντιζελομηχανές τέρμα για την Ελλάδα!

Προσέξτε την λεπτομέρεια.
Κρατική και η ΕΛΒΟ, κρατική και η Εθνική τότε.
Από την μια το κράτος μέσω της εθνικής ζητούσε τα χρήματα που είχε πάρει ο Μαλκότσης για να φτιάξει την παραγγελία.
Και από την άλλη πάλι το κράτος μέσω της ΕΛΒΟ αρνούνταν να πληρώσει τον Μαλκότση για τις μηχανές που παρήγγειλε.



Όπως ήταν φυσικό η εταιρεία πτώχευσε.

Και έμειναν στα χαρτιά και τα σχέδια του Σωκράτη Μαλκότση για το τρακτέρ που είχε αρχίσει να βγάζει.






http://neosagroths.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπήρξε ποτέ κρατική, παρά μόνο στα χρέη την περίοδο της μνημονιακής μιζέριας (2010-15, λόγω της γαργαντουανής ανακεφαλαιοποίησης Δεκέμβρης 2008-Δεκέμβρης 2013), οπότε αφήστε τις ιδεοληπτικές αφηγήσεις περί κακού κράτους. Μιλήστε καλύτερα για ευνοιοκρατία, ..ημετεροκρατία, κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι σου θίξαμε τον εθνάρχη εσένα και περεξηγήθηκες.
    Θες να το διατυπώσω διαφορετικα;
    Το κρατος ηταν ο μεγαλυτερος μετοχος της τραπεζας και ειχε το μανατζμεντ.
    Η ουσια δεν αλλαζει ομως, ετσι έκλεισαν τον Μαλκοτση.

    Οχι τυχαια, αλλα επειδη η χωρα δεν επρεπε να εχει βαρια βιομηχανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθανατη μηχανη. Ετσι και πηρε μπρος, δεν σταματα με τιποτα. Μια αλλη μηχανη πολυ ομοια ηταν η Αποστολιδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο μαλκοτσης οταν ειχε ενα μικρο μηχανουθργιο το 40 τον επιταξαν οιο γερμανοι του πηγαν μια μηχανη δικια τουσ κ του ειπαν κατασκευασε μας τετοιες..ο μαλκοτσης απεκτησε τεχνογνωσια κ οταν οι γερμανοι εφυγαν εφτιαξε τισ δικες του θρυλικες αθανατες μηχανες..μαλκοτση η μαρκοτση η μαρκοτσ οπωσ τισ ελεγαν καποιοι..οταν οι μεγαλες εταιριες ειδαν οτι ο μαλκοτσης εκτος απο τισ πετρελεομηχανες που ηταν εκνευριστικα αξιοπιστες..με ενα κερασμα λαδακι οταν παρει μπροστα δεν σβηνει παρα μονο απο καυσιμο..πηγε να φτιαξει τρακτερ τοτε λυσαξαν ολοι μετα στα σκαρια ηταν ενα αρμα μαχης εξολοκληρου ελληνικο απο χυτηρια κ κινητηρα μ,εχρι το καλουπι...μετα εβαλαν τουσ κομουνηστες εργατες του να απεργησουν για πολλους μηνες κ μην εχοντας την οικονομικη δυνατοτητα να ανταπεξελθει στη ζημια εκλεισε κ αγοραστηκε απο την δρακος επε..ετσι εκλεισε κ απο τη μεγαλη APERGIA TVN ARISTERVN ERGATVN K H NAMKO POY EFTIAXNE TA PONY..EKANAN APERGIA 3 MHNEΣ ENΟ EPREPE NA PARADVSEI AYTOKINHTA POY ΕΙΧΑΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ...ΕΤΣΙ ΕΚΛΕΙΣΕ..ΦΥΣΙΚΑ Κ Ο ΠΡΟΔΟΤΗς ΓΕΡΟ ΚΑΡΑΜΑΝ ΑΛΗς τουρκοσπορος φυσικα πουλησε τη χωρα πολλες φορες...διοτι οπωσ ειχε πει η ''κυπρος ειναι μακρια''ο παπαδοπουλος φταιει που τον αφησε να φυγει με το ονομα τριανταφυλιδης κ να κανει διακοπες κ μετα ηρθε σαν σωτηρας..για τον πορνογεριο ανδρεα η τον χαζογιωργακη την αδερφη δεν λεω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οτι επι σκοπου κατεστραφει η Ελληνικη Βιομηχανια, Ολων των δραστηριοτητων,με κυρια αιτια τους "πολιτικους" που αυτοι επλουτησαν, ( μυστηριωδως ! ) Δεν υπαρχει ΟΥΔΕΜΙΑ αμφιβολια...
    Η συνδρομη απο το ..ΑΠΟ-"κομμα" ΚΚΕ, δεκανικι του σαπιου συστηματος ...ανεκτιμητη.

    Το μεγαλο ερωτημα παραμενει: ΔΕΝ υπηρξαν ΕΛΛΗΝΕΣ,να αγαπουν την Ελλαδα,Και να μπορεσουν να επικρατησουν ? ? ?
    Εχει πραγματι τοση δυναμη το χρημα της διαφθορας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το blog δεν κανει πολιτικη υπερ του ενος ή του αλλου αποκομματος, δεν υπαρχει τετοια βουληση.
    Το blog θα γραφει αληθειες αρεσουν δεν αρεσουν στα οποια κομματοσκυλα και θα παρει η μπαλα αριστερους κεντρωους και δεξιους.
    Και ναι οι αριστεροι επεξαν βρώμικο ρολο στην καταστροφη της χωρας.
    Ο ρολος τους ηταν να κανουν σαματα αυτοι για να τρωνε ανενοχλητοι οι αλλοι δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυσμοιρη πατριδα.Οπως και να το δεις τα ιδια θλιβερα γεγονοτα ζουμε.Αντι να προοδευουμε χαλαμε και παμε.Κι αυτοι οι λιγοι "κρατουντες" αντι να υπηρετουν το λαο οπως ειναι ταγμενοι, φυσικα κανουν ακριβως το αντιθετο. ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. Επιτελους ποτε θα ελευθεροθουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όλοι αυτοί που αναφέρονται παραπάνω από τους προηγούμενους σχολιαστές για λίγη εξουσία θα πούλαγαν και το αυτό της μάνας τους αφου όμως δεν μπορέσαμε να τους κρεμάσουμε είμαστε άξιοι της τύχης μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΣ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΑΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (!) ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 43% (ΜΗ ΔΙΑΨΕΥΣΕΝΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2000-2003)!!!

    ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΤΟ "ΚΡΑΤΟΣ" ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ δεν θα πω για τους αλήτες που μας κυβέρνησαν πριν και τώρα...θα πω ότι έχω μια μαλκοτση μονοκυλινδρη 10 ιπους και είναι του 1952 και ακόμα δούλευε σαν να είναι καινούρια την έχω σε μια βάρκα ξύλινη 6.60 είναι 2.5 τόνους και την πάει πολύ καλά και ξεκουραστα θέλω να την πουλησω τώρα την βάρκα αλλά λυπάμαι να δώσω την μηχανή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν γνωρίζω τις μηχανές αυτές ούτε τον κύριο Μαρκότση τον έχω ακουστά, γνωρίζω όμως οτι το Ελληνικό κράτος ήταν απο την γέννησή του το 1832 ελεγχόμενο απο τις ξένες δυνάμεις της εποχής, κυρίως οι αγγλοσάξονες είχαν την επιρροή στα πάντα, ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος είχε δύο επιλογές και δύο δρόμους να διαλέξει στην κατεστραμμένη Ελλάδα απο τον πόλεμο και τον εμφύλιο, α) θα πέταγε έξω τους μεγάλους της εποχής και θα κρατικοποιούσε τα πάντα με πρώτη πρώτη την ΤΤΕ β) θα πήγαινε με τα νερά τους προσπαθώντας να πάρει οτι μπορούσε μήπως και ορθοποδούσε το κράτος και ευημερούσαν οι Ελληνες.
    Διάλεξε το δεύτερο και κάποια του βγήκαν και άλλα όχι, τα λάθη πολλά αλλά και οι εποχές δύσκολες, απο την άλλη κανείς δεν ξέρει που θα πήγαινε η Ελλάδα όντας μόνη, απο τότε μέχρι σήμερα όλοι οι πολιτικοί μας δεν αποφασίζουν, απλά εκτελούν, δεν διαπραγματεύονται (ακόμα και με λάθος τρόπο) απλά υπακούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ !!!!!! ΤΙ ΑΛΛΟ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή