Από 17.000 έως και 22.000 ευρώ το πριμ για τους νέους αγρότες στο ΠΑΑ 2014-2020


Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη για αυξημένο πριμ πρώτης εγκατάστασης στους νέους αγρότες που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει επιλέξει ένα πολύ χαμηλότερο ποσό με το οποίο θα τους πριμοδοτεί. Το Πρόγραμμα δεν έχει "κλείσει" ακόμα με έγκριση απότ ην Κομισιόν, αλλά έχουν γίνει ήδη γνωστές κάποιες λεπτομέρειές του, όπως τα ποσά που εκτιμάται ότι θα διατεθούν για τους νέους γεωργούς και που δε διαφέρουν από την προηγούμενη περίοδο:



Για τους νέους αγρότες του Μέτρου 6.1. «Εγκατάσταση Νεών Γεωργών», στο νέο ΠΑΑ προβλέπονται τα εξής:

Βασικό πόσο ενίσχυσης 17.000 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν (στη μελλοντική κατάσταση) φυτική-μικτή παραγωγική κατεύθυνση.
Αύξηση του βασικού ποσού μέχρι και τα 22.000 με βάση τα παρακάτω:
α) κατά 2.500 για περιοχές μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές ή σε μικρά νησιά (μέχρι και 3000 κατοίκους) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών.

β) κατά 2.500 για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.

Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 100%.

Να σημειώσουμε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα "ανοίξει" για αιτήσεις το μέτρο και το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει προς το τέλος του 2016.

Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον Μέτρο είναι το Μέτρο 6.3. «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων». Σε αυτό προβλέπεται παροχή κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης προς υφιστάμενες μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη τους μέσω ενεργειών που αφορούν τη βελτίωση της οικονομική ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή της εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή.

Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 14.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Η χορήγηση της ενίσχυσης εξαρτάται από την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου στο οποίο θα προβλέπεται ότι ο δικαιούχος έχει αναλάβει κατάλληλες δράσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της εκμετάλλευσης του, έτσι ώστε να αποκτήσει την ιδιότητα του «επαγγελματία» αγρότη, καθώς και επαρκή επαγγελματικά προσόντα.

http://neosagroths.blogspot.gr/

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια